Är en bakmaskin värt det?
Om du behöver en bakmaskin beror på ett antal faktorer, inklusive hur mycket bröd du äter, hur mycket tid du vill lägga på att baka bröd och vilken typ av bröd du vill ha.
Om du letar efter ett gott knaprigt bröd i rustik stil – något tjockt och rejält – kanske en bakmaskin inte är din bästa insats. Bänkmaskiner blir inte så varma som din ugn blir, så de flesta bakmaskiner tenderar att göra något som är närmare ditt vanliga smörgåsbröd.
Men om du kommer på dig själv att köpa flera bröd i veckan från affären och skulle älska att spendera mindre pengar, eller ha färskare bröd utan krångel och tid med att baka, kan en bakmaskin, även en relativt trevlig, sluta betala för sig själv på kort tid.
Hur gör man bröd i en bakmaskin?
Även om dina ingredienser varierar beroende på olika typer av bröd, behöver basbröd bara fyra saker: vatten, mjöl, jäst och salt. Vissa recept rekommenderar att man tillsätter socker, vilket, förutom att brödet smakar lite sött, hjälper jästen att jäsa bättre. Andra föreslår också att du lägger till lite olja, till exempel olivolja eller vegetabilisk olja. Detta hjälper degen att formas, förhindrar att den fastnar på sidorna av formen och gör brödet mörare. Du kan dock göra gott bröd utan någondera.
Som nämnts ovan är det viktigt att börja med att läsa instruktionerna. En av de viktigaste sakerna att komma ihåg är att du inte ska överfylla bakmaskinen. Brödtillverkare finns i flera olika storlekar och kännetecknas vanligtvis av vikten på limpan de kan hantera, från 1 pund till 1,5 pund till 2 pund eller större.
Maskinens instruktioner ger dig proportionerna för en baslimpa. När du börjar är det viktigt att vara så noggrann som möjligt. För mycket vatten, och din deg kommer inte att jäsa – eller kommer att jäsa och sedan kollapsa, vilket skapar en krater. För lite vatten så blir brödet segt. Det är också viktigt att använda vatten som har rätt temperatur: Det måste vara tillräckligt varmt så att jästen börjar ”aktiveras” och få degen att jäsa, men inte så varmt att vattnet dödar jästen.
När du blivit bekväm med grunddegen kan du börja experimentera! Prova att använda olika sorters mjöl för att göra fullkorns- eller rågbröd. Tillsätt nötter eller torkad frukt eller till och med oliver.
Hur använder du deginställningen på en bakmaskin?
Även om brödet utan tvekan är välsmakande, om du letar efter en Instagram-värdig bröd, är din bakmaskin i allmänhet inte rätt plats att hitta det. Det finns två huvudorsaker till detta. Den första, som nämnts ovan, är att en bakmaskin helt enkelt inte blir tillräckligt varm för att ge en limpa den typen av läcker, knäckig skorpa. Den andra är att många bakmaskiner har udda former, och alla måste, efter att ha blandat degen, oundvikligen baka brödet med paddeln fortfarande isatt, vilket lämnar ett stort hål i botten av limpan.
Det är här deginställningen kommer in. Om du vill fånga den bättre skorpan och det snyggare limpan av ett ugnsbakat bröd och är villig att göra lite av jobbet själv, kan många maskiner göra blandningen och jäsningen, och sedan sluta. Då behövde du bara öppna bakmaskinen, ta ut degen, lägga den i en form eller en bricka och baka den själv. Du kan få det bästa av två världar!
Vilken ordning lägger du ingredienserna i en bakmaskin?
Vissa instruktioner säger att du ska lägga våta ingredienser i först, följt av torra ingredienser. Andra föreslår att du lägger i mjölet, följt av salt och socker, sedan våta ingredienser och slutligen jästen. Nästan alla recept föreslår att du lägger till jästen sist, annars kommer degen inte att jäsa lika bra.
Jag gjorde bröd, men brödet är tätt och tungt, varför?
Det finns flera saker som kan ha hänt! Om ditt bröd började jäsa men sedan kollapsade, använde du förmodligen för mycket vätska. Försök att skära ner lite i taget och se om du kan hitta ett bättre förhållande. En bra tumregel: När allt är blandat ska rå deg likna en lurvig boll, inte en flytande soppa. (Så länge du öppnar den innan den börjar tillagas borde det inte vara några problem att titta in i maskinen medan den blandar.)
Om ditt bröd inte jäste alls kan det vara något fel på jästen. Antingen hade jästen du använde passerat utgångsdatumet, eller så använde du för mycket salt eller så hade vattnet du använde för mycket klor. Var och en av de två sista kan döda jäst. Dubbelkolla saltmängden och försök använda filtrerat vatten.
Om den steg men bara var väldigt tät kan du antingen prova ett mjöl med högre proteinhalt, som brödmjöl, som håller gasen från jästen bättre, eller så kanske du vill prova att tillsätta lite mer jäst.
När du väl fått kläm på det är du på väg till ett kök fullt av läckra dofter och varma bröd redo när du behöver dem. Njut av!